top of page
UnitedbyMusicBenefiet-JordideJonge-97.jpg

United by Music

 

United by Music geeft muzikaal getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking de kans om op te treden voor een groot publiek. Het doel van de stichting is om de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. United by Music heeft verschillende bands met diverse zangers en zangeressen. Met groot enthousiasme brengen de artiesten verschillende nummers in de blues- en swingstijl gecombineerd met boogie woogie.

Sinds 2005 is United by Music uitgegroeid tot een internationaal succes met stichtingen in Nederland, Noorwegen, Roemenië en de Verenigde Staten. De droom is om United by Music in elke gemeenschap te introduceren, zodat mensen met een beperking overal ter wereld hun talenten kunnen tonen. Het podium geeft de artiesten een unieke kans om als gelijken behandeld te worden. In 2013 is het zelfs uit wetenschappelijk gebleken dat United by Music een positief effect heeft op de artiesten, omdat zij zich minder eenzaam voelen en meer sociale steun ervaren.

"Music is what unites us and makes us all the same"
- Candye Kane

Geschiedenis

In 2005 organiseerde Joris van Wijngaarden, financieel directeur van zorgorganisatie Carante Groep, een personeelsfeest onder de naam ‘South West Festival’. Tijdens het feest traden verschillende bands op, waaronder de Amerikaanse bluesdiva Candye Kane. Voor haar optreden besloot ze even bij een andere band te kijken die toevallig bestond uit mensen met een verstandelijke beperking. Meteen nodigde ze twee van de zangeressen uit om die avond met haar op te treden: Lady Angel en J. A. Grace. Verbazingwekkend genoeg zongen ze de sterren van de hemel en zo ontstond het idee van United by Music.

De zoektocht naar muzikaal talent begon. Overal in Nederland werden audities gehouden, waarbij een groot aantal mensen hun muzikale talent lieten zien. In 2006 was de eerste tour: elf shows in twee weken. Iedere show bestond uit een programma waarbij artiesten met een verstandelijke beperking onder begeleiding van een professionele Amerikaanse band optraden. Als afsluiting was er een swingend optreden van de bluesdiva zelf. United by Music bracht het verbroederende concept van muziek naar Nederland.

Sindsdien is het concept van United by Music flink veranderd. De stichting is te vergelijken met een artiesten- en evenementenbureau die een groot aantal artiesten onder haar hoede heeft. De artiesten treden bijna zelfstandig op en zijn professionele muzikanten te noemen. De All Star Band heeft al meer dan 300 keer opgetreden voor meer dan 100.000 toeschouwers met als hoogtepunt het optreden in juli 2012 bij het Safeway Waterfront Blues Festival in Portland, het op één na grootste festival in Amerika. Hier gaven zij een optreden op het hoofdpodium voor meer dan 15.000 mensen.

De droom is om United by Music in elke gemeenschap te introduceren en om overal ter wereld verschillende stichtingen op te richten. Sinds mei 2012 heeft United by Music een zelfstandige stichting in Noord-Amerika onder leiding van Barbara Hammerman en in 2015 is een nieuwe organisatie gestart in Noorwegen onder leiding van Helena Wilberg. In 2018 startte United by Music een nieuwe organisatie in Roemenië. En hopelijk in de toekomst in nog meer landen…

30716341_10156317723159600_2287569448082604032_n.jpg
Tour Dates

Het Bestuur

Joris van Wijngaarden, voorzitter stichting United by Music

Joris van Wijngaarden

Voorzitter

Therese van den Berg, secretaris stichting United by Music

Therèse van den Berg

Secretaris

Marja Hodes, bestuurslid stichting United by Music

Marja Hodes

Bestuurslid

Theo Cox, bestuurslid stichting United by Music

Theo Cox

Bestuurslid

bottom of page