Artiesten, vrijwilligers en andere leden van de United by Music familie

Zaterdagnacht 12 juli 2020 overleed Kees van den Braak thuis in Huizen. ‘Blind’ Kees had een kort ziekbed maar genoot zichtbaar van de  extra aandacht en liefde in de laatste weken. Kees was vastbesloten om “geen polonaise aan mijn lijf” te hebben en is vredig heengegaan. Kees was zanger bij United by Music. Zijn krachtige heldere stem verraste keer op keer zijn publiek en snel vormde zich een grote groep fans. In 2010 werd Kees, gekleed in Elvis outfit, geselecteerd in het Zonnehuis Amsterdam. Zijn muzikale talent bestond niet alleen uit zang en zijn pianospel, maar heel uniek was de kennis van de muziek uit de jaren 50 en 60. Je hoefde Kees maar een titel of een artiest te noemen en hij kende het lied, de tekst,  hoogste notering in de Amerikaanse top 100, geboorte en overlijdensdatum van de artiest.

Kees reisde met United by Music door de USA, Scandinavië, Duitsland en Roemenië en met hem was dat een extra feestje. Kees zorgde voor de muzikale en volijke noot, zong of deed een conference van Henk Elsink of Toon Hermans na. Het was altijd gezellig. Door zijn beperkingen had hij ondersteuning nodig maar het was altijd dringen om Kees zijn buddie te mogen zijn. Zoals bij iedere tour is het moeilijk om weer naar huis te moeten en afscheid van elkaar te nemen. United by Music All Star Band bestaat uit 12 leden vanuit alle windhoeken van Nederland. In totaal heeft de blind geboren zanger maar liefst 400 keer opgetreden. Een bijzondere kwaliteit was dat hij tijdens het optreden altijd iets verborgen had zoals de plaats waar we optreden, een zin in de taal van het land of in een dialect, maar ook tussendoor actuele en grappige opmerkingen. United by Music verliest een prachtig mens. Een van de hoogtepunten was zijn optreden in Portland tijdens het Waterfront Blues Festival waar hij op het hoofdpodium voor 15.000 verraste toeschouwers het festivalterrein kennis liet maken met deze Nederlandse ster.

In 2018 en 2019 werden in Huizen 2 speciale concerten gegeven onder de naam Kees & The All Stars, het waren 2 uitverkochte shows en Kees genoot in volle teugen van de grote aandacht. Dit jaar zijn vanwege de Corona-crisis geen shows meer geweest.

In Den Haag zal hij begraven worden en hij werd 69 jaar.

Kees sloot ieder optreden af met de woorden: United by Music verdwijnt niet in de anonimiteit. Een eigen tekst die er ook zomaar uit kwam rollen en ons altijd aan Kees zal doen herinneren. Het was een prachtmens.

Joris van Wijngaarden

Voorzitter United by Music